keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Joulukiire

Täällä meidän perheessä joulukiiire on jotain ihan muuta kuin lahjojen ostelua, koristeiden asettelua ja pikkujoulujen juhlintaa. Tänä vuonna ainakin (kuten niin monina muinakin vuosina) joulun alusaika menee tiukasti Outin puolelta keittiössä ja Ossin puolelta baaritiskin takana. Voi kyllä sanoa, että tänä joulukuuna ei ole ehtinyt muuta tekemäänkään kuin töitä.

Kolmesta pikkujoulu viikosta takana on vasta yksi ja haaveilen jo tammikuusta! Samaten työpäivistä, jotka ovat alle 12 tuntisia, tulevasta Teneriffan lomasta, kiireettömistä hetkistä illalla sohvannurkassa, yhteisestä ajasta, kunnon ruuasta, jonka voi rauhassa nauttia, ruokalevosta, ihan siitä, ettei koko ajan tarvitse olla menossa...

Joulu taitaa sittenkn tulla tarpeeseen sellaisena rauhallisena levähdyksenä arjen keskelle, huh.

Sitä ennen vielä pari viikkoa tällaista edessä, meinaan jouluruokaa englantilaisessa pubissa!

Tässä pääruoka-annos; kalkkunaa.

Muuten meidän pubissa tarjotaan seuraavanlainen joulumenu...

Alkuruuaksi


Kananmaksapatee
Brie Fondue
Omena-palsternakkakeitto
Rapucocktail

Pääruuaksi


Kasvisversio klassikkoruuasta "Toad in a hole"
Tässä kohtaa pitänee ehkä hieman avata ruuan nimeä. Toad in a hole voisi kuvailla sanoilla pannukakkua, jossa on makkaroita, eli tällainen...

(Kuva: http://en.wikipedia.org/wiki/Toad_in_the_hole)

Tosiaan tuo pannukakku on Yorkshire pudding-nimistä taikinaa, jota suomalaisessa kulttuurissa voisi maun ja koostumuksen perusteella kutsua aika mauttomaksi pannukakuksi. Ja kasvisversion siitä saa, kun poistaa makkarat ja laittaa kasviksia tilalle!

Inkivääri glaseerattu "Pork Belly" eli possun kylkeä
Perunamuusin sekä kasvisten kera.

Paahdettua kalkkunaa
Tämä on perinteinen englantilainen jouluruoka, jonka kanssa tarjotaan paahdettuja perunoita ja palsternakkaa, "stuffing" eli suorana suomennoksena täytettä, jota laitetaan kokonaisen kalkkunan sisään, se on periaatteessa maustettua makkaramassaa, "pigs in a blanket" suorana suomennoksena ihanasti "possuja viltissä" eli pikkunakkeja, jotka ovat kääritty pekoniin sekä tietysti Yorkshire pudding eli pieni "pannukakku".

Grillattua meribassia
Muussattujen perunoiden ja kasvisten sekä shampanjakastikkeen kera.

Jälkiruuaksi


Suklaabrownie, vaniljajäätelöä

Christmas pudding, Brandy-kastike
Tämä on perienglantilainen jouluillallisen herkku, joka kaikessa yksinkertaisuudessaan on hedelmäkakku. Meinasin tällaisen itsekin tehdä jouluksi, mutta valmistuksessa oli niin monta kikkaa ja aikaa vievää vaihetta, että taidan tyytyä kaupan vastaavaan tuotteeseen. Kakku siis höyrytetään (useita tunteja), ei paisteta ja aikaa kakun kypsytykseen on käytettävä runsaasti, jopa kuukausia. Kovan alkoholipitoisuuden vuoksi kakku kestää tämän "ikäännytyksen".

(Kuva: http://www.goodtoknow.co.uk/recipes/136992/Microwave-Christmas-pudding)

Tällaiselta Christmas Pudding useimmissa tapauksissa näyttää, kaunis!

Lopuksi kahvin kera (tai englantilaisten tapaan teen kera) tarjotaan mince pie, joka myös kuuluu joulukauden herkkuihin. Näitä pikku piiraita on syöty jouluisin jo 1500-luvulta lähtien, jolloin ne kuulemma ovat olleet lihatäytteisiä, mutta sittemmin ovat muuttuneet makeiksi piiraiksi. Tämä on yksi näitä englannin kielen hauskoja puolia, sillä minced meat tarkoittaa jauhelihaa, mutta mincemeat tarkoittaa piirastäytettä, jossa on kuivattuja hedelmiä, mausteita sekä brandya. Sekaisin meneminen näissä kahdessa termissä on aika lähellä!

(Kuva: http://lookingtocook.co.uk/reinventing-the-mince-pie/)

Mince pie on kyllä yksi englantilaisita joulusuosikeista ja nitä voisinkin tehdä jouluksi. Namm..

Tällaisia varsin ruokaan liittyviä kiireitä täällä piisaa! Seuraavalla kerralla Teille rakkaat lukijat tarjoillaankin toisenlaisia herkkuja, sillä luvassa on Ossin jouluspesiaali. Mahtavaa!

2 kommenttia:

  1. Perinneruuissa on kyllä aina jotain hauskaa..ja outoa! Bulgariassa söin "baked macaroni"-jälkkäriä, eli pannaria, jossa oli makarooneja, mutta toi pannari meni nyt ihan uudelle levelille! :D Mutta onneksi hassukin ruoka maistuu aina paremmalta ruusulautasilta, pisteet pubille niistä;) Eipä siis muuta kuin tsemppiä kiireisiin, ja Ossin jouluspesiaalia odotellessa!! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Perinneruuat on kyllä hienoja, erikoisia ja joskus jopa maukkaitakin ;) Ja kauniilta lautaselta kaikki kyllä maistuu paremmalta! Täällä kiirehditään vielä jonkin aikaa ja Ossi valmistelee spesiaaliaan. Siitä tulee hyvä :)

      Poista